Työni puolesta "joudun" joskus kirjoittamaan pieneen paikallislehteen kirjoituksia ja ajattelin nyt jakaa täällä nämä "arkistoni helmet".

_____

Taivaan merkeistä ja epäjumalista

 

Joulun pyhinä oli aikaa lueskella. Minusta on tosi mukavaa ja rentouttavaa lukea etenkin sisustuslehtiä, vaikken mikään varsinainen sisustaja olekaan. Lehtien perusteella näyttää olevan tosi muodikasta laittaa hyllyille ja ikkunalaudoille itämaisten epäjumalien kuvia. Itse en kyllä moisia rotteloita kotiini ottaisi ja minulle kristittynä ne aiheuttavat inhotuksen väristyksiä.

 

Tuli jouluna selattua muutama naistenlehtikin, jotka näin vuoden vaihteen tienoilla pursuavat monenmoisia ennustuksia tulevalle vuodelle. Monta aukeamaakin on saatettu kirjoittaa horoskoopeista. Ilmeisesti ihmiset uskovat näihin asioihin, ei kai niistä muuten kirjoitettaisi. Vai onko se sitten hauskaa viihdettä? Minua se ei ainakaan viihdytä. Elämääni varmasti vaikuttaa moni muu asia paljon vahvemmin kuin valovuosien päässä olevat tähdet.

 

Jesajan kirjan luvussa 10: 2-6 sanotaan:

Näin sanoo Herra: - Älkää omaksuko vieraiden kansojen tapoja, älkää peläten tuijottako taivaan merkkejä, niin kuin nuo pakanat tekevät. Heidän uskomuksensa ovat typeriä kuvitelmia. He kaatavat metsästä puun, ja puuseppä muodostelee sen taltallaan, hän koristelee sen hopealla ja kullalla ja kiinnittää sen paikoilleen vasaralla ja nauloilla, ettei se  kaadu. Tällaisia ovat heidän jumalansa. Ne ovat kuin linnunpelättimet kurkkumaalla, eivät ne osaa puhua. Ne eivät pysty liikkumaan itse, niitä täytyy kantaa paikasta toiseen. Älkää pelätkö niitä, eivät ne tee teille pahaa, mutta ei niistä apuakaan ole. – Herra, kukaan ei ole sinun vertaisesi! Sinä olet suuri, suuri ja voimallinen on sinun nimesi!

_____

Muista minua

 

Herra, sinä olet laupias, muista minua, osoita ikiaikaista hyvyyttäsi. (Ps. 25:6)

 

Rakas Jeesus,

Muista minua niin kuin paimen muistaa kadonneen lampaansa.

Jos eksyn luotasi, muista minua ja hae takaisin laumaasi.

 

Muista minua niin kuin muistit lapsia.

Anna minunkin tulla sinun luoksesi ja siunaa minua.

 

Muista minua niin kuin muistit Sakkeusta.

Vaikka olen syntinen tule vieraaksi minunkin kotiini.

 

Muista minua niin kuin muistit ryöväriä ristillä.

Anna minun kerran nähdä sinut Taivaan kodissa.

Aamen.

_____

Tosi uskovainen?

 

Jo monta kesää muodissa ovat olleet T-paidat, joissa on jokin yksinkertainen, humoristinen, omistajaansa kuvaava teksti. On SUPERÄITIÄ, TERÄSVAARIA, ÄIJÄÄ, ISÄNTÄÄ ja PARASTA. Yhtenä päivänä törmäsin rekissä roikkuvaan paitaan, jossa luki TOSI USKOVAINEN. Paita jäi mietityttämään. Oliko sen tarkoitus olla humoristinen ja minkälainen ihminen sen mahtaisi laittaa päälleen? Mielenkiintoinen teksti. Tosi uskovainen. Mitä se tarkoittaa? Kuka sellainen on?

 

Ensi sunnuntain aihe on etsikkoaikoja. Ihmisen elämässä on aikoja, jolloin Jumala tuntuu erityisesti puhuttelevan ja kutsuvan. Voi olla,  että kutsu tulee hiljaisena kuiskauksena tai voimakkaana ja ravistelevana. Kutsun voi kuulla ja kuunnella selvästi tai olla kuin ei olisi kuulevinaankaan. Kutsuun voi vastata tai olla vastaamatta. Jumala antaa ihmiselle vapauden valita, mutta silti hän haluaa kutsua. Jokainen, joka ottaa kutsun vastaan ja uskoo Herraan Jeesukseen voi sanoa olevansa TOSI USKOVAINEN. Omaa uskoa ei pidä pitää piilossa vaan julistaa muillekin. Tosin itselläni ei taida rohkeus riittää kertomaan uskosta T-paidalla.

_____

 

Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi

 

”Opettaja, mikä on lain suurin käsky?» Jeesus vastasi: »Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi. Tämä on käskyistä suurin ja tärkein. Toinen yhtä tärkeä on tämä: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Näiden kahden käskyn varassa ovat laki ja profeetat.”  Matt.22:36-40

 

Kysyin 4-5-vuotiailta päiväkerholaisilta, mitä tarkoittaa lähimmäinen. Vastaukseksi tuli, että sellainen, joka on lähellä. Lisäksi lueteltiin paljon nimeltä mainittuja kerhokavereita, perheen jäseniä, sukulaisia ja muita tuttuja. Me aikuiset mielessämme miellämme varmasti lähimmäisen paljon laajemmin, mutta luulisin, että käytännössä emme kovin paljon eroa päiväkerholaisista. On niin paljon helpompi olla lähimmäinen sellaiselle ihmiselle, joka on lähellä. On paljon helpompaa pitää lähimmäisenä sellaista, jonka tunnen ja joka kuuluu samaan joukkoon kuin minä. On niin paljon helpompaa rakastaa sellaista lähimmäistä, josta jo muutenkin tykkään. Pystyisinköhän laajentamaan käsitystäni lähimmäisyydestä? Enkä ainoastaan kauniina ajatuksena vaan ihan oikeina tekoina. Enpä varmaan pysty yksikseni, mutta rukoillen ja Jumalan avulla voin ehkä pystyä vähän parempaan.

_____

Simeon ja Hanna

 

Kynttilänpäivänä joulu katsoo viimeisen kerran taakseen. Silloin muistellaan kuinka Joosef ja Maria veivät 40 päivän ikäisen Jeesus-vauvan Jerusalemin temppeliin. Israelin kansan lakien mukaan silloin oli vietävä esikoispoika temppeliin pyhitettäväksi. Vanhempien oli suoritettava uhrilahja, jolla lapsi tavallaan ostettiin takaisin Jumalalta. Varakkailta uhri oli karitsa, mutta koska Joosef ja Maria eivät olleet varakkaita, oli heidän maksunsa kaksi metsäkyyhkystä. Temppelissä oli kaksi vanhusta, Simeon ja Hanna, jotka odottivat näkevänsä messiaan ennen kuolemaansa. Kun Jeesus- vauva tuotiin temppeliin tiesivät he vauvan olevan luvattu messias. Vanhukset ylistivät Jumalaa ja siunasivat lasta. Sitten kun Jeesus aikanaan aloitti työnsä, Hanna ja Simeon olivat varmasti jo poissa. Tapaaminen temppelissä oli kuin tervetulotoivotus Vanhan testamentin hurskailta miehiltä ja naisilta. Joulu on erityisesti lasten oma riemullinen juhla, mutta tässä evankeliumissa saamme kokea vanhusten, Simeonin ja Hannan, joulua. He elämänsä illansuussa saivat pidellä pientä Jeesus-lasta sylissään. He siunasivat lasta, mutta tulivat myös itse siunatuiksi moninkertaisesti.

_____

Mitä tekisit, jos Jeesus tulisi luoksesi

 

Jos Jeesus tulisi yllättäen taloosi pariksi päiväksi, mitä tekisit?

Kun näkisit hänen tulevan, menisitkö ovelle ja ottaisit hänet avosylin vastaan?

Vai pitäisikö sinun ensin tehdä joitain järjestelyjä kodissasi?

Kuten polttaa joitakin lehtiä ja laittaa niiden tilalle Raamattu esille tai

piilottaa kuuntelemasi musiikki ja asettaa avoin virsikirja pöydälle.

Voi tiedän, että antaisit parhaan huoneesi arvokkaalle vieraalle ja

ruoka, jota tarjoaisit, olisi kaikkein parasta.

Ja sinä vakuuttaisit hänelle, että olet iloinen vierailusta ja

oikein mielelläsi tarjoat kotisi hänen käyttöönsä.

Mutta, olisiko perheenne keskustelut samanlaisia kuten normaalisti ja

olisiko vaikeaa jokaisella aterialla lausua ruokarukous?

Olisitko iloinen, jos hän tapaisi kaikkein lähimmät ystäväsi

vai toivoisitko heidän pysyvän poissa kunnes Jeesuksen vierailu on ohi?

Veisitkö hänet kaikkialle, mihin olit suunnitellut meneväsi

vai muuttaisitko suunnitelmiasi?

Toivoisitko hänen olevan vieraanasi aina ja ikuisesti

vai huokaisisitko helpotuksesta kun hän lopulta on lähtenyt?

Tiedätkö?

Olisi mielenkiintoista tietää, mitä tekisit, jos Jeesus tulisi luoksesi.

 

 

(Jokin aika sitten kuulin ensimmäistä kertaa Porter Wagonerin englanninkielisen kappaleen ” What would you do”.

Minusta siinä on tosi hienot sanat ja halusin jakaa ne kanssasi. Tässä oma vapaa suomennokseni kappaleesta.)

_____

Pyhä Henki yhdistää

 

Kirkkomme evankeliumikirjassa helluntain sanomasta kerrotaan, että se on vastakohta kertomukselle Babylonin tornista ja siihen liittyvästä hajaannuksesta. Helluntaina vuodatettu Pyhä Henki liittää maailman kaikki kristityt Kristuksen kirkkoon, yhteen Herraan ja yhteen uskoon. Pyhässä Hengessä Kristus itse on läsnä kirkossaan.

Kaksi viikkoa sitten sain olla opintomatkalla Israelissa. Maassa on aina ollut ja yhä edelleen on edustettuna hyvin monenlaisia kansoja, kieliä, kulttuureita ja uskontoja. On helppo uskoa, että Babylonin tornin rakentamisen jälkeen Herra todella sekoitti kielet, niin etteivät ihmiset enää ole ymmärtäneet toisiaan. 

Matkan aikana vierailimme useissa eri seurakunnissa. Seurakunnilla oli monta erilaista taustaa; oli luterilainen seurakunta, jossa oli omia jumalanpalveluksia hyvin monille eri kielille, luterilainen arabiseurakunta, messiaaninen juutalainen seurakunta, joka kokoontui omassa synagogassaan ja noudatti juutalaisia perinteitä sekä messiaaninen seurakunta, jolla on arabipappi. Tässä vain pintapuolinen kuvaus joistakin vierailupaikoistamme. Kaikille kuitenkin on yhteistä se, että he uskovat Jeesukseen Kristukseen. Myös se oli nähtävissä, että Pyhä Henki tekee työtään ja saa seurakunnat kasvamaan ja etenkin nuoret ovat lähteneet seuraamaan Jeesusta. Jeesukseen uskovien määrä Israelissa on todella pieni eikä heidän asemansa ole helppo. Kuitenkin siellä, niin kuin kaikkialla maailmassa voimme luottaa siihen, että meillä on oma puolustaja, auttaja ja lohduttaja Pyhä Henki.

_____

Herralle kiitos!

 

”Ah, jos joka puulla ja pensaallakin
ja ruoholla äänensä oisi,
jos järvet ja metsät ja vainiotkin
kuin enkelit veisata voisi,
ei Jeesusta Kristusta, Herraamme,
ne taitaisi kylliksi kiittää.

Kas, lintunen lentävi korkeuteen,
niin kauas kuin silmämme kantaa,
ja lauluunsa yltyen riemulliseen
se Herralle kiitoksen antaa.
Myös, ihminen, astu jo valkeuteen
ja Luojalle kiitosta laula!”

 

Virsi 532: 4-5

 

Tämä on yksi ensi sunnuntain virsistä. Näin keskellä kesää voi luonnossa helposti kuulla ja nähdä Jumalan luomistyön ylistyksen. Kiitos Herralle kauniista luonnosta, kasvun ihmeestä ja elämästä! Kiitos, että varjelet koko luomakuntaa ja meitä pieniä ihmisiä, jotka täällä elämme!

_____

”Isi rakastaa minua!”

 

Kerran motkotin miehelleni, että hän hemmottelee lasta liikaa kun oli taas ostanut kauppareissulta pojalle jotain. Neljävuotias poikamme tuli eteeni kädet puuskassa ja sanoi tosi tiukasti, että: ”Kuule äiti, isi rakastaa minua ja siksi se ostaa mulle karkkia ja leluja!” Motkotusinto kyllä lopahti sillä kertaa siihen, kun lapsi oli jotenkin niin tavattoman hellyttävä.

 

Meidän taivaallinen Isämmekin rakastaa meitä ja siksi hän haluaa antaa meille lahjojaan. Me voimme saada lahjaksi monenlaista hyvää elämäämme. Arjessa ei aina muista, mitä kaikkea hyvää ympärillämme on; ilo, ystävät, luonto, terveys, perhe, työ, harrastukset, koti ja monet monet muut asiat ovat kaikki elämämme hyviä lahjoja, jotka olemme Jumalalta saaneet. Kaikkein tärkein lahja, jonka Jumala on meille antanut on pelastus Jeesuksen kautta, että voisimme kerran päästä Isämme luo taivaan kotiin.

 

Jokainen hyvä anti ja jokainen täydellinen lahja tulee ylhäältä, taivaan tähtien Isältä, (Jaak. 1:17)

 

Kiitos Isä!

_____